Focaccia simpla

FOCACCIA - Aluatul de baza
Ingrediente pentru compozitie: 350 gr. faina tip 0; 15 gr. drojdie de bere proaspata; 150 ml apa calduta; 1 lingura/lingurita de sare mar
e, gema; 2-3 linguri ulei extravirgin de masline (dupa preferinte, dar e mai gustoasa cu mai mult ulei…)

Pentru uns: 1 lingurita de sare semigroasa; 2 linguri de ulei

Cantitatile sunt pentru o tava medie, rotunda sau dreptunghiulara; daca aveti pofta de o portie mai mare (tava tip A4), trebuie sa mariti procentual cantitatile cu 25-30%, in special la faina, drojdie si apa).


Preparare
:

Dizolvam drojdia in jumatate de pahar cu apa; la fel procedam cu lingurita de sare gema, pe care o dizolvam in alta jumatate de pahar cu apa. Cernem faina intr-un castron mare, apoi adaugam treptat drojdia dizolvata, apa ramasa, apa sarata si cele 2-3 linguri de ulei. Amestecam bine. Rasturnam compozitia pe blatul de lucru (uns cu ulei dinainte) si o framantam energic timp de 10-15 minute, pana cand devine omogena si elastica. Lasam aluatul sa creasca pentru 40 min. - 1 ora (in functie de temperatura ambientului).
Cand este bine crescut, ungem mainile cu ulei si framantam din nou vartos pentru cateva minute. Intindem aluatul cu degetele (nu folosim sucitor/melesteu/facalet!), pana cand obtinem o foaie cu o grosime de aprox. ½ de centimetru. Ungem o tava cu ulei si punem foaia de aluat cu grija in tava. Cu o pensula de bucatarie (eu folosesc un smoc de pene de prepelita, sunt moi si ma inteleg de minune cu ele…) ungem aluatul din tava cu cele 2 linguri de ulei, amestecate, eventual, cu 1 lingura de apa calduta. Presaram sarea semigroasa si lasam sa se odihneasca vreo cateva minute. Putem sa o decoram cu gropite, daca apasam din loc in loc cu degetul, mai adanc, sau putem sa impungem aluatul cu furculita ori cu scobitoarea.
Dam focaccia la cuptor, care trebuie sa fie deja incins. Coacem la 200oC pentru aprox. 20-25 minute sau, in orice caz, pana cand se rumeneste. Se consuma, cu rabdare, dupa racire sau, in orice caz, dupa macar ½ de ora de cand a iesit in lume.

Sigur ca, la aceasta reteta simpla, se pot adauga varietati fel si chip, dupa pofta si priceperea noastra. Putem sa ne condimentam turta folosind:
- binecunoscutul oregano:1 lingura de oregano amestecata cu sarea care se presara pe foaie, inainte de a pune la cuptor; puteti pune si in compozitie putintel oregano, dar nu exagerati…
- un praf de curry (un varf de cutit mai zdravan) amestecat cu suc de rosii (daca aveti din productie proprie, sau macar de la soacra…), impreuna cu jumatate din cantitatea de ulei pentru uns, se toarna peste blatul din tava inainte de a da la cuptor;
- masline – de regula feliute, eventual amestecati mai multe soiuri (verzi, kalamata, negre) cu putina ceapa taiata julien (solzisori…), pe care a-ti caramelizat-o inainte, timp de 3-4 minute, intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei, 1 praf de sare si 1 lingurita de otet balsamic (aromat). Amestecul de ceapa cu masline se intinde peste focaccia si se da la copt.
- ciuperci – bine calite si scazute, aproape uscate, puse in compozitie sau aplicate deasupra, pentru decor;
- orice va place si va trece prin minte, cu conditia sa nu puneti prea multe ingrediente, pentru ca se transforma in pizza sau … altceva.
E tare buna mancata ca gustare (singurica, doar ea si gura ta), sau impreuna cu niste sosuri prin castronele in care sa-ti inmoi bucatele de focaccia si degetele, ca aperitiv pe un platou impreuna cu alte delicatese de carne sau branzeturi, sau in loc de paine la masa, mai ales varianta simpla.

Focaccia simpla - comentarii

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2011 Traieste-sanatos.org